En aquest blog podràs informar-te de les activitats del programa d'educació ambiental Biodiverciutat

lunes, 29 de noviembre de 2010

Mar i Cel: coneixent les espècies del nostre litoral


El passat diumenge 28, ens vam apropar a la costa per a explorar la platja, el mar i el nostre impacte en aquests ecosistemes tan especials. Tot i el fred i les altes onades, vam gaudir d'un matí de descoberta de les espècies que habiten en el nostre litoral, com les gavines rialleres i els gavians argentats, que van sobrevolar els nostres caps i ens van permetre observa-les amb deteniment. A més, vam explorar les espècies que podem trobar a la sorra i el rastre d'altres espècies marines que el mar diposita a la platja. Així vam descobrir la importància dels boscos de Posidonia oceanica, que acullen molta biodiversitat i eviten la desparició de les platges, vam observar postes de tauró i animals tan curiosos com les esponges o les meduses. Al llarg de l'itinerari per la platja, vam comprovar l'impacte de la nostra espècie sobre el mar i els seus habitants. Amb l'ajuda de guants i bosses de reciclatge, vam recollir una gran varietat de materials d'origen humà, com ampolles, plàstics i llaunes, que després vam classificar i explicar la seva permanència i impacte en el medi natural.

Volem agrair a tots els participants la seva forta implicació en la conservació de les costes i dels seus habitants. Esperem que l'ecosafari d'ahir hagi aportat idees per a desenvolupar Ecoiniciatives i ajudar en la protecció d'aquests ecosistemes. Recordeu que participant al Concurs d'Ecoiniciatives podeu guanyar interessants premis!

Fins la propera! 


lunes, 22 de noviembre de 2010

Gran descoberta de les aus urbanes a la Ciutadella!



El passat diumenge 21 de novembre vam poder gaudir d'un interessant ecosafari al Parc de la Ciutadella. Amb l'ajuda del Professor Roots i dos experts ornitòlegs i naturalistes, vam descobrir els secrets de les aus que conviuen amb nosaltres a Barcelona. A través d'un itinerari pel parc, vam veure diferents espècies d'aus i alguns nius i altres rastres d'aquests veïns tan especials. 

Coneixent i identificant aquestes espècies, podem valorar la seva importància i prendre mesures per a la seva protecció i conservació. Des d'aquí, volem fer arribar el nostre agraïment a tots els assistents per haver contribuït en aquesta tasca tan important. També us animem a participar al Concurs d'Ecoiniciatives, realitzant accions efectives que ajudin a reduir la nostra empremta ecològica i a protegir la biodiversitat. Recordeu que només per la presentació d'una ecoiniciativa en el termini i condicions assenyalades, cada responsable de grup rebrà un llibre de Jane Goodall de regal. Podeu consultar les bases a www.biodiverciutat.org.
  
Fins la propera!

Trobareu més fotografies de l’ecosafari a l’àlbum “BioDiverCiutat a Barcelona”.

miércoles, 17 de noviembre de 2010

Els Secrets de les Aus Urbanes (21 nov): grup tancat!

Us comuniquem que no queden més places disponibles pel proper ecosafari de diumenge 21 de novembre.


Per a tots i totes els que us heu inscrit, no us oblideu els binocles! Tindrem molts secrets per descobrir!

miércoles, 10 de noviembre de 2010

Descobrint els secrets de les aus urbanes..

En el proper ecosafari ens aproparem a les aus que habiten a la nostra ciutat i descobrirem els seus secrets...t'hi apuntes?




Saps quantes espècies d’aus podem trobar a Barcelona? A la ciutat convivim amb veïns alats que viuen en els nostres edificis i parcs i d’altres que només ens visiten algunes èpoques de l’any. Cada dia volen sobre els nostres caps espècies que amaguen fascinants secrets. Mitjançant observacions, explicacions i jocs aprendrem a identificar i a conèixer aquestes aus tan quotidianes i a la vegada tan desconegudes per a la majoria. Només coneixent les seves característiques i necessitats podrem descobrir la gran diversitat ornitològica de les nostres ciutats i col·laborar en la seva protecció.


No oblidis els binocles!

Data: 21/11/10
Punt de trobada: Parc de la Ciutadella (entrada lateral pel Passeig Picasso, entre el Museu de Zoologia i el de Geologia)
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores
Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!
Sol·liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org 

lunes, 1 de noviembre de 2010

Avui és el llançament oficial del Concurs d'Ecoiniciatives!


El Concurs nacional d’Ecoiniciatives té com a objectiu motivar a petits i grans a realitzar accions efectives que ajudin a reduir la nostra petjada ecològica, a protegir la biodiversitat i conservar la salut del medi ambient. El tema de l’Ecoiniciatives és lliure, tenint en compte l'argument principal del programa: la biodiversitat en general, i la urbana en particular. Es poden incloure, entre altres, activitats de protecció de flora i fauna, reciclatge, estalvi energètic i educació ambiental. Es poden presentar projectes que es realitzin durant l'any escolar 2010-2011. (http://www.biodiverciudad.org/cat/iniciativas.htm)

Es valoraran varis aspectes del projecte: objecte, efecte sobre el medi i abast sobre la població, originalitat, aprenentatge pel grup i compromís de futur. S’haurà de realitzar, al final de l’Ecoiniciativa, un informe escrit sobre aquesta, incloent l'aportació de fotografies i valorant-se la realització de vídeos que documentin la seva preparació i realització.

Els treballs es podran presentar a partir de l'1 de novembre de 2010 fins l'1 de maig de 2011 inclòs

Només per la presentació d'una Ecoiniciativa en el termini i condicions assenyalades, cada responsable de grup rebrà un llibre de Jane Goodall de regal. Els 10 grups finalistes rebran a més un apadrinament anual ChimpAmig@s (www.janegoodall.es), amb seguiment dels progressos dels més de 140 ximpanzés orfes rescatats al Centre de Recuperació de l'Institut Jane Goodall al Congo.

A més, es concedirà al grup guanyador: Una excursió a un interessant Centre d'Educació ambiental d’Espanya, amb activitats incloses, per a explorar l'entorn natural i conèixer un altre tipus de biodiversitat, a realitzar a finals de juny de 2011.

Per a més informació, podeu visitar la nostra web www.biodiverciutat.org o enviar un correu a info@biodiverciutat.org.

Us convidem a tots i totes a sumar-vos a aquesta iniciativa. Segur que guanya el planeta, i així, hi guanyem tots...


I, a més...explorant la biodiversitat amb el Dr. Boada...tot un privilegi!


El passat dissabte 30 d'octubre va tenir lloc el Taller de Biodiversitat del Pantà de Vallvidrera. Aquest paratge és un dels racons més desconeguts del Parc de Collserola. El taller va ser dirigit pel reconegut investigador Dr Martí Boada, professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va delectar a grans i petits exploradors amb els seus coneixements, el seu humor i una visió holística i dinàmica d'aquest entorn natural. Amb l'organització de l'equip de l'Institut Jane Goodall i la presència del divertit Professor Roots i del seu col·lega madrileny el Professor Shoots, el grup de més de 40 persones va tenir l'oportunitat de viure una entretinguda exploració de més de 3 hores, descobrint fauna i flora molt interessant. La permanent atenció i interès, sumada a les molt positives enquestes de valoració i els efusius agraïments, donen compte d'una gran experiència didàctica que deixarà empremta en petits i grans.