En aquest blog podràs informar-te de les activitats del programa d'educació ambiental Biodiverciutat

lunes, 31 de enero de 2011

Explorant el bosc de ribera a Lleida!


El passat dissabte 29, ens vam apropar al fascinant bosc que voreja el riu Segre, a només 3km de la ciutat de Lleida. Allà vam descobrir, entre arbres centenaris, una gran diversitat de flora i fauna. De la mà de Núria Solans, Francesc Balañá i el professor Roots vam explorar un bosc de ribera de gran valor ecològic. Entre xops, àlbers i moltes altres espècies d'arbres, vam descobrir rastres de senglars, nius de diverses aus i caus de guineu i teixó. Durant l'ecosafari també es van poder observar molta diversitat d'aus, com picots verds, cigonyes, corbs marins, bernats pescaire, tudons, aligots, xoriguers, cotxes fumades i puputs, entre molts altres.



Durant l'ecosafari es va destacar la importància de conservar els boscos de ribera, caracteritzats per presentar gran productivitat i biodiversitat, ja que desenvolupen una important funció ecològica, com el control de l'erosió i la contaminació, a part de ser l'hàbitat de gran diversitat de plantes i animals. A més, aquests tipus de boscos formen part de l'ecosistema fluvial i permeten valorar l'estat ecològic dels rius. 


L'ecosafari va finalitzar a la casa d'"El Xop" (www.elxop.cat) amb una posada en comú i jocs sobre les espècies observades, que va permetre repasar els coneixements apresos durant la sortida al bosc i al riu, així com per a proposar possibles projectes per a participar al Concurs nacional d'Ecoiniciatives.

Gràcies a tots els que vau fer possible aquest matí de descoberta a Lleida!

viernes, 28 de enero de 2011

Comença el BioDiverCiutat a Lleida!

El dissabte 29 de gener comença el primer ecosafari d'aquesta edició del BioDiverCiutat a Lleida! El riu Segre que creua aquesta ciutat és un factor fonamental de la gran biodiversitat que ens ofereix el bosc de ribera. Amb l´objectiu d´identificar a les espècies que allí habiten, descobrir i valorar les seves interrelacions, aquest fascinant Ecosafari ofereix una introducció al Bosc Màgic, l´Estudi d´una parcel·la concreta, i un Taller de rastres animals, alhora que mostra els estrats del bosc, i els canvis que ocorren per causes naturals i humanes. 

Aquest apassionant ecosafari ens aproparà a la biodiversitat de Lleida i comptarà amb l´assitència del professor Roots! 

Agafa la llibreta de camp i vine! Recorda que les places són LIMITADES!

Reserves al 678 761 981.


lunes, 24 de enero de 2011

Aprenent sobre plantes i arbres a Montjuïc!



El 2011 ha estat declarat l'Any Internacional del Boscos per Nacions Unides. És doncs un bon moment per a conèixer millor les plantes i arbres amb les que compartim el planeta! Amb aquest objectiu, el dissabte passat vam gaudir d'un ecosafari sobre flora autòctona i flora al·lòctona al Jardí d'Aclimatació de Montjuïc. Amb el nostre expert en flora i l'ajuda del professor Roots, els participants van conèixer d'aprop les espècies que es troben en aquest parc. A més, van aprendre sobre les característiques i les curiositats de les plantes i les seves parts, com les fulles, el tronc, les flors i les llavors, així com de la seva diversitat.

Coneixent la importància de preservar els boscos i les zones verdes, que ajuden a reduir les emissions de carboni a l'atmosfera, els participants van portar envasos reutilitzats per a plantar una llavor d'un arbre o planta autòctona. D'aquesta manera, tots es van endur una futura planta o arbre, contribuint a la protecció del medi ambient.

L'ecosafari va brindar noves idees per a realitzar diverses Ecoiniciatives. Recordeu que concursant amb el vostre projecte podeu guanyar interessants premis alhora que cuideu el planeta! Trobareu més info del Concurs nacional d'Ecoiniciatives a http://www.biodiverciudad.org/cat/iniciativas.htm


lunes, 17 de enero de 2011

Contribuint en la protecció de les aus!


El passat dissabte dia 15, més de 50 persones es van apropar al Parc de la Ciutadella per explorar amb el Professor Roots la gran diversitat d'aus que es poden trobar a Barcelona. Petits i grans, van recòrrer un itinerari guiats per dos experts en aus, observant diferents espècies d'ocells i coneixent les seves característiques i curiositats. 

L'hivern és una època dura per a moltes aus, ja que és més difícil trobar aliment. Així que al final de l'ecosafari, els assistents van participar en un taller de construcció de menjadores per a ocells a partir de materials que havien portat des de casa, com envasos de iogurt, ampolles d'aigua i tetrabricks. Amb aquests materials, es van construir diferents tipus de menjadores que contribuiran en la protecció de diverses aus i afavoriran la seva presència. Cal recordar que és important situar aquestes menjadores a llocs on es puguin observar les aus sense molestar-les i, encara més important, en punts on no siguin presa de depredadors, com els gats.

Esperem que l'ecosafari hagi contribuit al coneixement dels nostres veïnts alats i que els assistents participin al Concurs nacional d'Ecoiniciatives, aportant el seu granet de sorra en la protecció del planeta!




martes, 11 de enero de 2011

El dissabte 15 de gener...ecosafari d'aus a la Ciutadella! T'apuntes?


Saps quantes espècies d’aus podem trobar a Barcelona? A la ciutat convivim amb veïns alats que viuen en els nostres edificis i parcs i d’altres que només ens visiten algunes èpoques de l’any. Cada dia volen sobre els nostres caps espècies que amaguen fascinants secrets. Mitjançant observacions, explicacions i jocs aprendrem a identificar i a conèixer aquestes aus tan quotidianes i a la vegada tan desconegudes per a la majoria. Només coneixent les seves característiques i necessitats podrem descobrir la gran diversitat ornitològica de les nostres ciutats i col·laborar en la seva protecció.

No oblidis els binocles!

Data: 15/01/2011
Punt de trobada: Parc de la Ciutadella (entrada lateral pel Passeig Picasso, entre el Museu de Zoologia i el de Geologia)
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores
Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!
Sol·liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org 

lunes, 10 de enero de 2011

BioDiverCiutat guanya el Premi Acció 21 2010!



Ens complau compartir la notícia que l'edició 2009-2010 del programa BioDiverCiutat, presentat als premis Acció 21, ha estat elegit per unanimitat (juntament amb 4 altres projectes d'entre 41 presentats) com a guanyador del premi que el jurat del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de Barcelona atorga. Aquest guardó premia el treball realitzat per tot l'equip de BioDiverCiutat i del IJG, per crear i executar aquest innovador programa d'educació ambiental, que compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad i de l'Ajuntament de Barcelona.


El lliurament de premis es va realitzar el 14 de gener, en un acte presidit per la Tinent d'Alcalde de Medi Ambient i presidenta del Jurat, Imma Mayol

lunes, 3 de enero de 2011

Descobrint el fascinant món de les plantes a Montjuïc


El passat dijous 30 de desembre, vam conèixer d'aprop el Jardí d'Aclimatació de Montjuïc. En aquest indret tan sorprenentment tranquil de la ciutat, vam poder explorar una gran diversitat de plantes i arbres de tots els continents. Els participants es van dividir en grups i la seva missió va ser trobar diferents tipus de troncs, fulles, llavors i fruits, adonant-nos de la gran varietat que ens ofereix el món vegetal. 

El nostre expert en flora, Enrique Alcañiz, ens va guiar en aquest matí de descoberta i ens va permetre conèixer moltes curiositats de la flora que ens envolta. Per a finalitzar l'activitat, vam aprofitar envasos de iogur i ampolles de plàstic per a plantar llavors d'arbres autòctons i plantes medicinals, que els participants es van endur a casa.

Esperem que aquest taller hagi inspirat a petits i grans a realitzar una Ecoiniciativa. Recordeu que podeu trobar més informació sobre el Concurs d'Ecoiniciatives a la nostra web.

Gràcies a totes i tots per haver participat en aquest taller i pel vostre interés en conèixer i protegir les espècies vegetals amb les que convivim!