En aquest blog podràs informar-te de les activitats del programa d'educació ambiental Biodiverciutat

domingo, 20 de febrero de 2011

Descobrint rastres i flora urbana!



El passat dissabte 19 de febrer, més de 40 persones ens vam apropar al Parc del Castell de l'Oreneta per a descobrir la rica biodiversitat de la zona. Provistos de lupes i llibretes de camp, vam observar gran quantitat de rastres d'animals tan diversos com el porc senglar, el ratolí de bosc o el Canis lupus familiaris. Les lupes també ens van permetre observar amb deteniment els interessants invertebrats que realitzen un important paper en la descomposició de la matèria orgànica. Vam distingir els insectes d'altres grups d'invertebrats, com els anèl·lids, i vam aprendre sobre les seves característiques morfològiques.



A banda dels animals, també vam aprendre sobre les plantes que es troben al parc i sobre els arbres, com l'eucaliptus. En aquest parc de Barcelona n'hi ha un exemplar, catalogat d'interès local, que es calcula que la seva data de naixement és el 1847! Al llarg de l'itinerari, vam observar diferents espècies botàniques, la majoria típiques de la mediterrània, amb grans adaptacions al clima de la zona (com la pilositat per retenir l'escasa aigua).


Esperem que petits i grans hagueu ampliat el vostre coneixement sobre la biodiversitat urbana i continuent afavorint la seva protecció. Us recordem que participant al Concurs nacional d'Ecoiniciatives podeu guanyar interessants premis i segur que contribuïu a millorar el nostre entorn. Gràcies!

miércoles, 16 de febrero de 2011

El Tresor del Castell de l'Oreneta (Grup tancat!)

T'apuntes al proper ecosafari del BioDiverCiutat? serà el proper dissabte 19 de febrer a les 11:00h al Parc del Castell de l’Oreneta!


Divertit ecosafari en el parc del Castell de l´Oreneta, un bosc molt especial dins Barcelona! En aquest indret aprendrem sobre la riquesa de fauna i flora mediterrània que trobem explorant la zona. La vegetació és el seu principal atractiu...amb alguns exemplars centenaris!
Mitjançant jocs, recerca de rastres i utilitzant tots els sentits, els participants descobriran el tresor de la biodiversitat que ens envolta i de la qual formem part...T’hi esperem! No pots faltar-hi!

Data: 19/02/2011
Hora: 11:00h
Durada: 2 hores
Punt de trobada: la porta d’entrada al parc (carrer Montevideo 45)
Es pot arribar en: Autobusos 22, 34, 64, 66, 75 i FFCC Reina Elisenda

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!
Sol·liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org 

martes, 8 de febrero de 2011

No et perdis el proper ecosafari a Lleida!


No us perdeu aquest dissabte 12 de febrer a les 10:30h un apassionant Ecosafari a LLEIDA! Explorarem el bosc de ribera que hi ha al XOP (a 3 km del pont de Pardinyes). Durant l´itinerari descobrirem secrets i curiositats de la riquesa biològica que habita al riu Segre i al bosc. És una activitat 100% gratuïta i realment famliliar. 

Cal inscriure´s prèviament trucant al 678.76.19.81 (Francesc Balañá).

domingo, 6 de febrero de 2011

Aprenent sobre les aus urbanes!


El dissabte 5 de febrer, gaudint de les bones temperatures i el sol, vam agafar els binocles i vam conèixer algunes de les diverses espècies d'aus que es troben al Parc de la Ciutadella. El nostre expert ornitòleg, ens va oferir interessants explicacions sobre la biologia i ecologia de les espècies observades, així com curiositats del seu comportament. El grup va participar activament durant l'itinerari i va mostrar molt interès en conèixer i també en protegir aquests animals que formen part de la biodiversitat urbana.


Mentre alguns adults van continuar amb l'ecosafari, els més petits i alguns pares i mares van participar al taller de construcció de menjadores per a aus, fets amb envasos reutilitzats que havien portat de casa. Amb tetrabricks, envasos de iogur i una mica d'imaginació vam aprendre a construir diferents tipus de menjadores, per a poder facilitar aliment a les aus granívores durant els durs mesos d'hivern. 

Després els més petits van continuar aprenent sobre aus en el taller de dibuix naturalista. Mitjançant l'observació de les aus aquàtiques del parc, van realitzar fantàstics dibuixos que es van endur al finalitzar l'activitat i van conèixer d'aprop aquests interessants animals.



Gràcies a tots els participants pel vostre granet de sorra en la protecció de les aus urbanes! esperem que us animeu a participar al Concurs d'Ecoiniciatives amb les idees aportades durant l'ecosafari (recordeu que podeu trobar les bases a la web).

miércoles, 2 de febrero de 2011

Saps com preparar menjadores d'aus...

...amb materials reutilitzats? Doncs et convidem a participar al proper ecosafari sobre aus urbanes del  BioDiverCiutat que tindrà lloc el proper dissabte 5 de febrer a les 11:00h al Parc de la Ciutadella...t'hi apuntes?




Mitjançant observacions, explicacions i jocs aprendrem a identificar i a conèixer aquestes aus tan quotidianes i a la vegada tan desconegudes per a la majoria. Només coneixent les seves característiques i necessitats podrem descobrir la gran diversitat ornitològica de les nostres ciutats i col·laborar en la seva protecció.

I, a més...al llarg de l’ecosafari també es realitzarà un taller de fabricació de menjadores per a aus amb envasos reutilitzats i un taller de dibuix naturalista per als més petits! 

No oblidis el quadern de dibuix i els binocles!

Data: 05/02/2011
Punt de trobada: Parc de la Ciutadella (entrada lateral pel Passeig Picasso, entre el Museu de Zoologia i el de Geologia)
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores


Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!
Sol·liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org