En aquest blog podràs informar-te de les activitats del programa d'educació ambiental Biodiverciutat

jueves, 31 de marzo de 2011

Queden 10 places disponibles per l'ecosafari de dissabte...t'apuntes?


Si vols descobrir les diverses espècies vegetals del Jardí d'Aclimatació de Montjuïc, no t'ho pensis dues vegades! Només queden 10 places lliures! Fes la teva inscripció a info@biodiverciutat.org

martes, 29 de marzo de 2011

Ecosafari Flora autòctona, Flora al·lòctona a Montjuïc


Vols descobrir un dels indrets amb major interès botànic de Barcelona? Doncs no et pots perdre aquest taller que ens aproparà a plantes úniques o molt escasses a la ciutat. Al llarg del taller coneixerem algunes de les diverses espècies de plantes del Jardí d’Aclimatació i les seves curiositats, en un lloc excepcionalment tranquil. També aprendrem l’origen d’algunes plantes i els beneficis que aporten a altres espècies, incloent la nostra. T’animes a explorar un dels jardins amb més història de la ciutat? Agafa llapis i la llibreta de camp...t’esperem!

Data: 02/04/11
Punt de trobada: Av. De l’Estadi, a l’entrada del Jardí d’Aclimatació (entre el Palau Sant Jordi i l’Estadi)
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!
Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

lunes, 28 de marzo de 2011

Explorant la flora i la fauna urbana amb el professor Roots!

El passat dissabte vam fer un divertit itinerari pel Parc del Castell de l'Oreneta. Guiats per l'expert en flora i fauna i pel professor Roots, vam explorar diferents racons d'aquest indret tan especial situat molt aprop del Parc Natural de Collserola. Mitjançant l'observació de rastres, com petjades i excrements, vam conèixer la diversitat de fauna de la zona, acompanyats de cants d'aus com la cadernera o la mallerenga.


Però els animals no van ser els únics protagonistes de l'ecosafari. La primavera ens va permetre gaudir de la gran diversitat de plantes i arbres mediterranis del parc! Per a conèixer aquestes espècies vam realitzar un joc de cerca utilitzant fotografies que es van repartir entre els participants i que aquests havien de trobar al llarg del recorregut. D'aquesta manera es va fer una explicació de totes les espècies trobades, incloent curiositats o possibles usos medicinals.



Els participants, equipats amb lupes, van elaborar fantàstiques llibretes de camp on dibuixaven i anotaven totes les espècies vegetals i animals observades o els seus rastres, per a poder repasar, un cop a casa, tot ho après al llarg de la sortida. 


Esperem que l'ecosafari inspiri als exploradors i exploradores a realitzar una Ecoiniciativa per a protegir la biodiversitat. Recordeu que teniu fins al dia 1 de maig per a presentar-la al Concurs d'Ecoiniciatives!


martes, 22 de marzo de 2011

Estrenem la primavera amb un ecosafari al Parc del Castell de l'Oreneta! (GRUP TANCAT)


Divertit ecosafari en el parc del Castell de l´Oreneta, un bosc molt especial dins Barcelona! En aquest indret aprendrem sobre la riquesa de fauna i flora mediterrània que trobem explorant la zona. La vegetació és el seu principal atractiu...amb alguns exemplars centenaris! 

Mitjançant jocs, recerca de rastres i utilitzant tots els sentits, els participants descobriran el tresor de la biodiversitat que ens envolta i de la qual formem part...T’hi esperem! No pots faltar-hi!

Data: 26/03/2011
Hora: 11:00h
Durada: 2 hores
Punt de trobada: la porta d’entrada al parc (carrer Montevideo 45)
Es pot arribar en: Autobusos 22, 34, 64, 66, 75 i FFCC Reina Elisenda

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!

Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

lunes, 21 de marzo de 2011

Explorant la biodiversitat del passat!

El dissabte 19 de març vam fer un viatge en el temps! A través de jocs, vam recòrrer 4.500 milions d'anys enrerra per conèixer els moments més destacats en l'evolució de la vida en el planeta. Després d'aquest fascinant recorregut i de saber que el 98% de les espècies que han existit ja s'han extingit, vam voler conèixer més sobre aquesta biodiversitat del passat. Com? A través del registre fòssil!


De la mà de les paleontòlogues Anna Cornella i Chris Ellison, vam fer un itinerari pels carrers de l'Eixample de Barcelona per a buscar  fòssils urbans. En les parets del edificis i els paviments dels carrers vam trobar gran quantitat d'exemplars de diferents grups taxonòmics! Amb lupes i guies els vam identificar i aprendre a reconèixer. A més, també els vam poder veure sencers, gràcies a tot el material que les expertes van portar per a fer el taller.


Per a concloure l'activitat de descoberta i posar en comú tots els coneixements apresos al llarg del taller, els participants van poder veure d'aprop i manipular diferents fòssils que havien de classificar amb l'ajuda d'una guia. El taller ens va permetre entendre el procés de fossilització, descobrir la biodiversitat del passat i prendre consciència de la importància de preservar la biodiversitat actual. Gràcies a tots els participants pel seu interès!

miércoles, 16 de marzo de 2011

Taller de Fòssils Urbans! NO QUEDEN PLACES DISPONIBLES!!


Sabies que la vida va començar fa milions d’anys i que el 98% de les espècies ja s’han extingit? Però podem descobrir una part de la biodiversitat del passat a través dels fòssils... I a Barcelona vivim envoltats de fòssils! T’agradaria descobrir-los? Durant aquest taller ens aproparem als fòssils que passen desapercebuts per la majoria de vianants i que es poden trobar als indrets més inesperats! Aprendrem a trobar i identificar aquests sorprenents tresors paleontològics que s’amaguen a les façanes dels edificis i el paviment dels carrers de la ciutat. Al llarg del taller, coneixerem d’aprop les restes o senyals de l’activitat d’organismes passats, com ara restes de petxines, eriçons o nummulits fòssils de fa molts milers d’anys, el procés de fossilització i la seva importància científica.


El taller serà impartit per Anna Cornella i Solans, geòloga i llicenciada amb grau en Micropaleontologia. És autora de la Guia de Fòssils urbans de Barcelona, en una edició del Col•legi de Geòlegs de Catalunya.



Data: 19/03/2011
Hora: 11:00h
Durada: 1 hora 30 minuts
Punt de trobada: C/ Sant Quintí , 52-68 (cantonada amb C/Sant Antoni Maria Claret)



Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!



Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org


lunes, 14 de marzo de 2011

Explorant els invertebrats de la Ciutadella...

Ahir, diumenge 13 de març, més de 40 persones vam apropar-nos a la rica biodiversitat del Parc de la Ciutadella. Aquesta vegada l'objectiu no era descobrir les aus que es poden trobar en aquest indret de Barcelona, sinò que volíem conèixer uns altres veïns que normalment passen desapercebuts: els insectes!


Petits i grans, van explorar una zona del parc en busca d'aquests animals. Després de rastrejar la zona, va ser molt sorprenent veure la gran diversitat d'invertebrats que vam trobar...i no tots eren insectes! Així que vam aprendre a diferenciar aquesta classe d'artròpodes d'altres invertebrats com els aràcnids, els anèl·lids, els gasteròpodes i els miriàpodes!


Els més petits també van aprendre a dibuixar alguns d'aquests invertebrats descoberts, així com algunes plantes que es troben al parc. Esperem que aquest ecosafari hagi permès generar més interès per a aquests animals que representen un percentatge molt alt de la biodiversitat de la ciutat i que tenen molta importància dins l'ecosistema urbà. Moltes gràcies a tots els assistents per la seva participació!


Tots els animals capturats i observats durant l'ecosafari van ser tractats amb cura i respecte, i un cop finalitzada la seva observació van ser retornats al seu hàbitat.

jueves, 10 de marzo de 2011

NO queden places per l'ecosafari del diumenge 13 de març


Us informem que el grup d'inscrits per a l'ecosafari del proper diumenge 13 està tancat. Així que ja no queden places disponibles. Consulteu el calendari de la web per a veure les properes activitats del BioDiverCiutat.


Recordeu que mentrestant us podeu descarregar les divertides biofitxes des de la nostra web i aprendre sobre la biodiversitat que ens envolta de la mà del professor Roots!


Fins aviat!

martes, 1 de marzo de 2011

Pròxim Ecosafari...Missió BioDiverCiutadella!


Interessant recorregut per una de les zones verdes més grans i cèntriques de la ciutat. En ella viuen moltes espècies singulars que passen desapercebudes entre els vianants i que formen part de la biodiversitat de la ciutat. Podràs apropar-t´hi amb lupes i binoculars i descobrir així qui i com són. A més, aprendrem a llegir la informació que ens brinden les plantes i coneixerem de ben aprop els insectes que depenen d’aquestes. Tenim tot un món per a descobrir! T´hi atreveixes?

Data: 13/03/2011
Punt de trobada: Parc de la Ciutadella (entrada lateral pel Passeig Picasso, entre el Museu de Zoologia i el de Geologia) 
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores


Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!
Sol·liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org