En aquest blog podràs informar-te de les activitats del programa d'educació ambiental Biodiverciutat

sábado, 30 de abril de 2011

Descobrint els amfibis de Montjuïc!

Aprofitant el bon temps, ens hem apropat als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, a Montjuïc, per a explorar  el particular món dels amfibis. Gràcies a les explicacions de la nostra experta, la Núria Garriga, hem conegut d'aprop les peculiaritats d'aquests vertebrats tan especials amb qui tenim el plaer de compartir alguns dels espais verds de la nostra ciutat.


Amb l'ajuda d'un salabre i amb molta cura, hem pogut agafar diversos organismes que es troben en les fonts i basses del jardí. A banda de diversos invertebrats, com la puça d'aigua o larves d'insectes, hem pogut observar gran quantitat de capgrossos. També hem descobert, amagades entre les fulles dels nenúfars, diverses postes d'ous. Utilitzant guies i amb l'ajuda de la Núria Garriga, hem pogut identificar a quines espècies pertanyen els exemplars i les postes observades.



Els participants han mostrat molt interès en aquests animals tan peculiars i han omplert les seves llibretes de camp amb dibuixos, esquemes i observacions. El professor Roots ens ha acompanyat durant tot l'ecosafari, i  hem disfrutat dels continguts de la biofitxa 4, dedicada als amfibis.


A banda de les postes i els capgrossos també hem pogut escoltar el cant i observar exemplars adults de dues espècies d'amfibi: la reineta (Hyla meridionalis) i la granota verda (Pelophylax perezi). Esperem que l'ecosafari generi consciència de la importància de la conservació d'aquestes espècies i dels espais on viuen! 



Tots els animals capturats i observats durant l'ecosafari han estat tractats amb cura i respecte, i un cop finalitzada la seva observació s'han retornat al seu hàbitat.

jueves, 21 de abril de 2011

Ecosafari Descobrint el Amfibis (GRUP TANCAT!)


Saps que a Barcelona podem trobar diverses espècies d’amfibis? Vols descobrir-les amb nosaltres? En aquest ecosafari coneixerem d’aprop les característiques biològiques i ecològiques d’aquests vertebrats...els més amenaçats del planeta! Degut a la seva dependència de l’ambient aquàtic, són molt sensibles al deteriorament dels seus hàbitats. 

Prepara la llibreta de camp i vine a investigar com són els amfibis que viuen a Montjuïc. Coneixent aquests animals i els llocs on viuen podrem implicar-nos en la seva protecció.

L’ecosafari serà a càrrec de Núria Garriga, biòloga, tècnica del projecte de recuperació de poblacions d’amfibis al Prat de Llobregat de la Asociación Herpetológica Española i col•laboradora del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona.

Data: 30/04/11
Punt de trobada: entrada als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, Montjuïc
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES! 
Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

sábado, 16 de abril de 2011

Flora i microfauna a la Ciutadella!

Aquest matí, un gran grup d'exploradores i exploradors hem anat a la Ciutadella per a conèixer algunes de les espècies vegetals més característiques d'aquest parc, com la palmera blava (Brahea armata) o la yuca (Yucca elephantipes). El nostre expert en flora ha explicat les diferents parts de les plantes, i tots els participants de l'ecosafari han hagut de trobar diferents tipus de fulles, llavors, troncs i flors en un divertit joc d'exploració, per a finalment, fer una posada en comú i compartir les diverses troballes. 


Per a aquest ecosafari, ens ha estat molt útil la biofitxa nº 7, dedicada a la flora urbana. En aquesta biofitxa podem trobar una mini guia dels diferents tipus de fulles. Recordeu que us podeu descarregar les 10 biofitxes sobre biodiversitat urbana de la nostra web! 



Però avui no només hem explorat la flora! També hem rastrejat la zona per a buscar uns habitants molt especials del parc: els invertebrats! Amb l'ajuda de l'incansable professor Roots, hem trobat diferents espècies d'insectes, així com anèl·lids, gasteròpodes i, fins i tot, una espècie de crustaci terrestre!



Per a finalitzar l'ecosafari, hem realitzat un divertit joc on els més petits s'han convertit en insectes i els grans, en plantes! Tot jugant hem après els diferents tipus d'alimentació dels insectes i la gran diversitat d'aparells bucals!


Moltes gràcies a tots els participants pel vostre entusiasme en conèixer i protegir la biodiversitat urbana! Recordeu que teniu temps fins l'1 de maig per a presentar la vostra Ecoiniciativa!

jueves, 14 de abril de 2011

Missió BioDiverCiutadella (NO queden places disponibles!)


Interessant recorregut per una de les zones verdes més grans i cèntriques de la ciutat. En ella viuen moltes espècies singulars que passen desapercebudes entre els vianants i que formen part de la biodiversitat de la ciutat. Podràs apropar-t´hi amb lupes i binoculars i descobrir així qui i com són. A més, aprendrem a llegir la informació que ens brinden les plantes i coneixerem de ben aprop els insectes que depenen d’aquestes. Tenim tot un món per a descobrir! T´hi atreveixes?

Data: 16/04/2011
Punt de trobada: Parc de la Ciutadella (entrada lateral pel Passeig Picasso, entre el Museu de Zoologia i el de Geologia) 
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!

Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

lunes, 11 de abril de 2011

Gran sortida paleontològica pels carrers de Barcelona!

El passat diumenge 10 d'abril, vam tornar a viatjar en el temps! Vam recórrer 4.600 milions d'anys enrere per a conèixer la biodiversitat que ens ha precedit i els moments més decisius en l'evolució de la vida al planeta. Mitjançant un divertit joc, vam descobrir que el 98% de les espècies que hi ha hagut a la Terra ja s'han extingit! Així que vam voler aprendre més sobre aquesta biodiversitat del passat...explorant els fòssils urbans!  


De la mà de la nostra experta en paleontologia, la Dra. Chris Ellison, i de l'intrèpid professor Roots, ens vam aventurar pels carrers de l'Eixample de Barcelona. Equipats amb lupes, llibretes de camp i una guia de fòssils, vam estar buscant, observant i descobrint una sorprenent diversitat d'espècies del passat que es troben a les façanes dels edificis i als paviments dels carrers, ignorats per la majoria de vianants.



Les interessants explicacions de la Dra. Ellison, ens van permetre entendre el procés de fossilització, identificar els grups taxonòmics més comuns i saber diferenciar els diversos tipus de roca a l'hora de buscar fòssils. Per a finalitzar el taller, vam poder observar, manipular i identificar exemplars sencers que l'experta havia portat per a poder aprofundir en el coneixement del registre fòssil. 



Esperem que el taller hagi permès apropar als participants a la gran diversitat de vida ja extinta i hagi conscienciat sobre la importància de la protecció de la biodiversitat actual. Us recordem que podeu fer arribar la vostra Ecoiniciativa fins l'1 de maig i guanyar interessants premis en el nostre Concurs!

lunes, 4 de abril de 2011

El proper 1 de maig finalitza el termini per a participar al Concurs d'Ecoiniciatives!

Us animem a presentar petits projectes que abordin la temàtica ambiental, la sostenibilitat o la biodiversitat i la seva protecció, realitzats en el vostre centre en aquest any escolar. Hi ha LLIBRES DE JANE GOODALL de premi per la mera presentació del projecte, i també apadrinaments Chimpamig@s ANUALS per als 10 grups finalistes.

El grup guanyador gaudirà a finals de juny d´una interessant excursió de cap de setmana al Centre d´Educació Ambiental "Devesa de Solanillos", de la Fundació "Apadrina un árbol" a Guadalajara, situat als voltants del Parc Natural de l´Alt Tajo.

El CEAM "Devesa de Solanillos" té unes instal.lacions completament noves i àmplies, dotades d´energies renovables, solar i biomassa, que li proveeixen de calefacció i aigua calenta. Compta a més amb sales d´usos múltiples, hort, viver, piscina, servei de Bar, etc.

Els guanyadors del Concurs podran gaudir durant el cap de setmana d´interessants activitats com el taller forestal, taller de nius i identificació d´empremtes, excursió al Parc Natural de l´Alto Tajo, visita al centre de recuperació de fauna i una ruta de les energies renovables.

Podeu presentar projectes que estigueu duent a terme l´any escolar 2010-2011, i esperem que els premis siguin un estímul més per als estudiants i docents, per a seguir treballant junts per fer d´aquest món un lloc millor.

A la web podeu trobar les bases del Concurs.

Esperem les vostres Ecoiniciatives!





domingo, 3 de abril de 2011

Flora urbana a Montjuïc!

El dissabte 2 d'abril, aprofitant el bon temps de primavera, ens vam apropar al Jardí d'Aclimatació de Montjuïc. El nostre expert en flora, Enric Alcañiz i el professor Roots ens van explicar característiques de les plantes i arbres i el seu important paper en els ecosistemes i en la lluita contra el canvi climàtic.


L'objectiu de l'ecosafari era descobrir les diferents espècies vegetals a través de l'exploració del jardí. Els participants, amb l'ajuda de la biofitxa 7 (dedicada a flora urbana) i un joc de pistes, van apropar-se als diferents exemplars del parc per a observar els diferents tipus de fulles, llavors, flors, fruits, etc. Els més petits van calcar en les seves llibretes de camp diferents tipus d'escorça per a poder-les comparar i van aprendre moltes curiositats dels nostres veïns vegetals.



Al llarg de l'ecosafari vam conèixer els diversos tipus de dispersió de llavors, així com la importància d'algunes espècies animals en la pol·linització de les flors.



Per a acabar l'activitat, els més petits van aprofitar envasos reutilitzats per a plantar llavors i així endur-se una futura planta a casa. Esperem que aquest ecosafari us hagi aportat idees per a presentar una ecoiniciativa al nostre concurs. Recordeu que teniu temps fins al dia 1 de maig i que us esperen interessants premis!