En aquest blog podràs informar-te de les activitats del programa d'educació ambiental Biodiverciutat

domingo, 10 de julio de 2011

Gran èxit de l'últim ecosafari a Lleida!

El darrer cap de setmana, ens hem apropa't a Lleida amb el professor Roots! De la mà de Francesc Balañá i Núria Solans de l'Aula de Natura del Xop, hem pogut gaudir d'interessants activitats relacionades amb el bosc de ribera i els seus habitants.


El Xop es situa en un indret privilegiat, al costat del riu Segre i del seu bosc característic. Això permet realitzar sortides per a explorar l'entorn i aprendre sobre les espècies vegetals i animals típiques d'aquest ecosistema. Els participants van poder observar d'aprop alguns dels habitants del riu, com el cranc de riu americà, i conèixer els efectes de les espècies al·lòctones introduïdes pels humans.



A més, a la casa del Xop hi ha "El jardí dels aromes", amb diverses plantes aromàtiques, medicinals i culinàries. Petits i grans vam poder gaudir amb els 5 sentits d'aquest jardí tan especial i vam quedar meravellats observant com les flors grogues de l'onagra s'obrien al pondre's el sol.


El diumenge vam explorar amb deteniment el Parc Natural de la Mitjana, trobant diversos rastres d'animals i coneixent les característiques dels arbres més emblemàtics del bosc de ribera. Al centre d'interpretació del parc vam conèixer com es va formar La Mitjana i vam observar les espècies de peixos que es troben al riu Segre. 

Gràcies a totes i tots per la vostra participació!

martes, 28 de junio de 2011

El Cuarto Hocico disfruta del premi del Concurs Nacional d'Ecoiniciatives!


El Cuarto Hocico, grup guanyador del III Concurs Nacional d'Ecoiniciatives del BioDiverCiutat, ha gaudit d'una excursió els dies 21, 22 i 23 de juny al Centre d'Educació Ambiental "Dehesa de Solanillos", de la Fundación "Apadrina un árbol" a Guadalajara. Aquest centre disposa d'unes magnífiques instal·lacions, on els guanyadors del concurs, 12 estudiants de 10 anys del CRA Orba de Muel, han pogut realitzar diferents activitats, com tallers d'identificació de petjades i d'elaboració de pa, treballs forestals en hivernacle, una visita al Centre de Recuperació de Fauna, una ruta d'Energies renovables i una visita al Centre d'interpretació del Parc Natural del Alto Tajo amb una ruta d'exploració al Barranco de la Hoz.




El grup també va poder gaudir d'activitats realitzades pel professor Roots i l'equip del BioDiverCiutat, sobre restauració d'ecosistemes i biodiversitat. Durant l'estada, els membres del Cuarto Hocico van exposar l’Ecoiniciativa presentada i es va lliurar el diploma de grup guanyador signat per la Dra Jane Goodall. A finals de maig, la Dra Goodall havia lliurat el premi a Madrid al representant del grup, el professor César Bona.


lunes, 20 de junio de 2011

DESCOBRINT EL BOSC DE RIBERA. Últim ecosafari a Lleida!

Tanquem aquesta edició del BioDiverCiutat amb un ecosafari molt especial a l'Escola de Natura del Xop (Lleida). Si vols conèixer d’aprop fascinants espècies d’aus, com el picot verd o el puput, explorar caus de guineus i teixons i endinsar-te en la verdor i frescor d’un bosc de ribera molt especial...no et perdis aquest ecosafari!

Situada en un entorn incomparable i al marge del riu Segre, l’Escola de Natura del Xop, ens brinda una oportunitat única per a descobrir la biodiversitat d’un ecosistema molt fràgil i d’alt valor ecològic. I en aquesta expedició...comptarem amb el professor Roots!



Treieu les agendes i reserveu aquestes dates!

-       Arribada el dissabte 9 de juliol a les 18h. A la tarda realitzarem un “Taller sobre plantes aromàtiques, medicinals i culinàries” al Jardí dels Sentits. I al vespre...ens esperen moltes sorpreses!

L’allotjament és gratuït.  L’Escola de Natura de El Xop disposa de llits, banys i cuina. Cal dur la roba de llit i el menjar dels dos dies.

-       Diumenge 10 de juliol a les 10h: Ecosafari “Descobrint el bosc de riera” al Parc Natural de La Mitjana.



Les places són LIMITADES!

Us aconsellem reservar ho abans possible per a no perdre-us aquesta oportunitat!

Reseves i més info a: info@biodiverciutat.org

Adreça:
El Xop
Partida de Grenyana 20

25001 Lleida 

973202364

Com arribar:

La casa del Xop està situada a 3 km del centre de Lleida, al marge esquerra del riu Segre, just abans del seu pas per la ciutat.

Amb cotxe:





 Amb trenestació Lleida-Pirineus. Es troba a només 10 minuts de la casa i us vindríem a recollir amb cotxe.

Ecosafari entre primats!

El passat dissabte 18 de juny vam realitzar l'últim ecosafari d'aquesta edició del BioDiverCiutat. L'activitat va tenir lloc a la Fundació Mona, l'únic centre de recuperació de primats de Catalunya, que actualment acull ximpanzés i macacs. Tots els animals acollits provenen del mascotisme i de la indústria de l'espectacle. L'objectiu del centre és procurar el benestar de tots els primats residents i conscienciar a la ciutadania sobre les problemàtiques que afronten aquestes espècies en els seus hàbitats i també, en el territori espanyol.


De la mà d'Amelia Sandoval, veterinària i cuidadora de la Fundació Mona, vam conèixer la història del centre i els seus objectius en una presentació inicial a l'aula d'educació. Després, tots els assistents van participar en una de les tasques que realitzen els cuidadors del centre a diari: l'enriquiment ambiental. Aquest permet assegurar el benestar psicològic dels primats, oferint-los estímuls i reptes dins la seva rutina diària. Petits i grans van preparar amb molta cura uns tubs amb cacauets i fulles de bambú per als ximpanzés.


Un cop finalitzada la preparació dels ítems d'enriquiment ambiental, es van conèixer les diferents instal·lacions del centre i els seus residents. Al llarg de l'itinerari, els participants van aprendre sobre la biologia i l'ecologia dels ximpanzés i dels macacs, i van descobrir els efectes del tràfic il·legal d'espècies per al seu comerç i explotació econòmica. 


Al final del recorregut, els participants van poder observar com els ximpanzés gaudien dels tubs amb deliciosos cacauets que els hi havien preparat. A sota, es pot veure a en Marco manipulant un dels tubs. 


Agraïm a tots els assistents la seva participació! Esperem que aquesta aproximació al fascinant món dels primats desperti interès en la seva protecció, tant en els seus hàbitats com en captivitat.

miércoles, 8 de junio de 2011

Vols descobrir com era la biodiversitat que ens va precedir?

Doncs no et perdis el  Taller: “Viatge en el temps: descobrint la biodiversitat del passat”


Descripció: Com era la flora i fauna ja extingides? Amb l'objectiu d’aprofundir en la dimensió temporal de l'evolució d'espècies i ecosistemes, descobrirem les restes que donen testimoniatge de la biodiversitat del passat, i podrem reflexionar sobre la conservació de la biodiversitat present. A través de la història i origen dels fòssils, aprendrem què ens expliquen sobre la història natural amagada sota els nostres peus.
Us hi esperem!
El taller està dirigit a nenes i nens entre 7 i 12 anys

Dates: 11/06/2011
Hora: 12:00h
Lloc: Biblioteca Ramon Fernández Jurado (Dr. Trueta, 53 - Castelldefels)
Durada: 1 hora



PLACES LIMITADES!
Sol·liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

lunes, 30 de mayo de 2011

Ja falta poc pel Dia Mundial del Medi Ambient!

Entorn el dia 5 de juny cada any tenen lloc a tot el món infinites activitats per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. A Barcelona, les organitzacions de la xarxa de signants de l'Agenda 21 s'han sumat a aquest esdeveniment i han organitzat activitats entre el 30 de maig i el 12 de juny a diferents llocs de la ciutat.

Fes click sobre la imatge i mira el programa d'activitats. Trobareu un ecosafari CSI amb el professor Roots el proper dissabte 4 de juny!

Ecosafari a la Fundació Mona!

El passat dissabte 28 de maig vam fer un ecosafari a la Fundació Mona, un centre de rescat de primats a Girona, que acull ximpanzés i macacs que provenen del mascotisme i de la indústria de l'espectacle. En aquest centre (únic a tota Catalunya) es pot conèixer de primera mà les històries de cada un dels primats que han arribat a les seves instal·lacions i les diverses problemàtiques que afecten a aquestes espècies, tant en captivitat com en els seus hàbitats. 


L'ecosafari va ser conduït per Cristina Valsera, biòloga i cuidadora de primats a la Fundació Mona, amb l'ajuda del professor Roots. Després d'una introducció inicial, els participants van preparar diversos ítems d'enriquiment ambiental amb cacahuets i fulles de bambú, col·laborant en una de les activitats diàries del centre que permet garantir el benestar psicològic dels ximpanzés acollits.


Un cop finalitzada aquesta laboriosa activitat, l'ecosafari va continuar fent un itinerari per les diverses instal·lacions del centre. La Cristina Valsera ens va explicar característiques biològiques i ecològiques dels ximpanzés i els macacs i la importància de conservar aquestes espècies en els seus hàbitats. Els participants van conèixer la cara fosca de l'ús d'aquests animals com a mascotes o en circs, televisió i publicitat i la necessitat de centres com la Fundació Mona per a donar una segona oportunitat a animals que han patit els abusos i maltractaments que suposen aquestes activitats a un animal salvatge.


Finalment els participants de l'ecosafari van observar com els ximpanzés disfrutaven amb els tubs de menjar que els hi havien preparat i van començar a identificar els diferents ximpanzés de Mona, com el Bongo. 


Esperem que l'ecosafari hagi permès conèixer els perills del tràfic d'espècies exòtiques per a mascotisme i ús en la indústria de l'espectacle i hagi generat consciència sobre la necessitat de preservar els primats als seus hàbitats.

jueves, 26 de mayo de 2011

Guanyadors del III Concurs Nacional d’Ecoiniciatives


Tenim el plaer de comunicar-vos que després d’un ardu procés d’anàlisis donada la qualitat general i la diversitat de projectes, tots encomiables, s’ha elegit a un grup guanyador del III Concurs Nacional d’Ecoiniciatives de BioDiverCiutat 2010-11. Finalment la majoria de les votacions del jurat del BioDiverCiutat van ser per al grup “El cuarto hocico”, de Muel (Zaragoza).

L’ecoiniciativa “El cuarto hocico, protectora virtual dirigida por niños va ser molt positivament valorada pel seu treball integral compromès amb el respecte pels animals, començant pels dels entorns urbans, per la pedagogia i la filosofia utilitzada, per la gran labor de divulgació portada a terme en la seva zona i en la resta d’Espanya, la seva implicació, activisme, originalitat i impacte, i pels èxits aconseguits des dels seus inicis, salvant la vida de molts animals domèstics, tot això amb l’esperit crític, sensible i cooperatiu dels seus joves membres.

S’ha valorat tot el procés de creació, execució i difusió del projecte, que a més tindrà continuïtat en el temps, en el que s’han utilitzat molt positivament eines audiovisuals i virtuals, que han afavorit la seva expansió sensibilitzadora a través de diversos mitjans de premsa escrits, de ràdio, televisius i a la xarxa, aconseguint el suport no només de tota la comunitat educativa local, si no de desenes d’entitats protectores d’animals, d’associacions ambientals i altres centres educatius del país i de l’estranger.

En pocs mesos han aconseguit un impressionant creixement de la seva “protectora”, rescatant animals, aprenent sobre ells i d’ells, recollint històries de maltractament i de superació, inspirant a molt adults i petits a actuar millor, inclús aconseguint pel seu propi impuls que l’Ajuntament de la seva ciutat no permeti l’entrada de circs que utilitzen animals.

El grup, format per 12 estudiants de 10 anys del CRA Orba, podrà disfrutar al juny d’un cap de setmana en el Centre d’Educació Ambiental "Dehesa de Solanillos", de la Fundación "Apadrina un árbol"  a Guadalajara, situat en les immediacions del Parc Natural de l’Alto Tajo,  amb activitats educatives, allotjament i dietes incloses.

Els guanyadors del concurs disfrutaran d’interessants activitats com el taller forestal ,taller de nius i identificació de petjades, excursió al Parc Natural de l’Alto Tajo, visita al centre de recuperació de fauna i una ruta de les energies renovables.


 Agraïm profundament la participació de tots, fent possible aquest III Concurs Nacional d’Ecoiniciatives i ajudant a crear un món millor. Us animem a seguir treballant per la sostenibilitat del medi en les nostres accions quotidianes, recordant les paraules de la Dra. Jane Goodall: “Cada un de nosaltres és important....cada un pot marcar una diferència, cada dia...

jueves, 19 de mayo de 2011

Ja tenim els 10 finalistes del III Concurs Nacional d'Ecoiniciatives!



Donem l’enhorabona a tots els que heu presentat projectes i agraïm profundament la vostra participació al III Concurs Nacional d’Ecoiniciatives del BioDiverCiutat 2010-2011. S’han rebut Ecoiniciatives molt interessants des de diversos punts del país, com Galicia, Madrid, Castella i Lleó, La Rioja, Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó, entre altres comunitats.

De totes les Ecoiniciatives presentades, després d’un gran esforç del jurat, s’han hagut de seleccionar 10 finalistes en base al seu impacte, originalitat, context, esforç i compromís. Aquestes són (No llistades en ordre de mèrit):

-           Bosques, verde esperanza” (Colegio Ntra. Sra. del Buen Consejo, Logroño)
-          Para salvar una vida” (Colegio Alkor , Madrid)
-          PAUNA colabora” (Plataforma Abraza a un animal (PAUNA), Vigo)
-          El cuarto hocico, protectora virtual dirigida por niños” (CRA ORBA, Zaragoza)
-          Biodiversidad urbana” (Grupo de biodiversidad urbana del Pallars, Lleida)
-          Ecofum” (Llar Torrent de Llops de Martorell, Martorell)
-          En defensa de los animales”(IES Isidra de Guzmán, Madrid)
-          Monte Pindo: Un lugar de leyenda” (Espacios para conservar. Defendamos nuestro patrimonio natural, Galicia)
-          Jornadas culturales COMPRO LO JUSTO” (Colegio La Inmaculada, Valladolid)
-          Aula verde” (IES Valle de Elda , Alicante)

Enhorabona a tots! Més enllà dels finalistes d’aquesta edició, el més important és que HA GUANYAT EL PLANETA amb les Ecoiniciatives de tots, així que ENHORABONA a tots els participants per a contribuir amb el vostre granet de sorra per millorar el medi ambient, protegir la biodiversitat, sensibilitzar i educar a més ciutadans, i crear exemple per a fer un món millor per a tothom.

A tots els grups que van presentar les seves Ecoiniciatives s’enviarà en els propers dies un llibre de Jane Goodall de regal per a agrair la seva participació. Es notificarà per correu electrònic l’enviament. 

Els 10 grups finalistes rebran un apadrinament anual Chimpamig@s (www.janegoodall.es), amb seguiment dels progressos dels ximpanzés orfes rescatats al Centre de Recuperació de l’IJG al Congo.

El guanyador d’aquesta edició serà escollit entre els deu finalistes i comunicat pròximament.

Des del BioDiverCiutat, realitzat amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, us animem a seguir treballant per la sostenibilitat del medi en les nostres accions quotidianes, recordant les paraules de la Dra. Jane Goodall: “Cada un de nosaltres és important....cada un pot marcar una diferència, cada dia...”


Taller de fòssils a Castelldefels (queden PLACES DISPONIBLES!)


Vols descobrir com era la biodiversitat del passat? Doncs no et perdis el TALLER de FÒSSILS del proper 28 de maig a les 12h a la Biblioteca Ramon Fernández Jurado de Castelldefels. El taller és GRATUÏT, està dirigit a nens i nenes entre 7 i 12 anys i té aproximadament 1 hora de duració. Més info i reserves a info@biodiverciutat.org

lunes, 16 de mayo de 2011

Veig, veig Biodiversitat al Coll!

El passat dissabte 14 de maig, vam realitzar un ecosafari dins el marc de la Festa Verda organitzada pel Centre Cívic El Coll. El professor Roots i uns dels nostres experts en biodiversitat urbana ens van guiar pel Parc de la Creueta del Coll, en un divertit itinerari on ens van acompanyar exploradors i exploradores de diverses edats.


Al llarg de l'ecosafari vam descobrir les diverses espècies de plantes i arbres del parc, i vam aprendre a reconèixer algunes d'elles. Utilizant la mini-guia de la Biofitxa 7, vam poder classificar les fulles que vam recollir del terra en funció de la seva forma i del tipus de marge. També vam observar amb deteniment la gran diversitat de petits invertebrats que s'amaguen entre les plantes del parc, com les formigues, els cargols, els pugons o les papallones. 


En l'últim tram de l'itinerari, on hi predominava la vegetació mediterrània autòctona, vam posar els 5 sentits per a explorar rastres o sons que ens donessin pistes sobre altres animals que habiten al parc. El professor Roots ens va donar explicacions per a saber identificar els propietaris de diferents rastres, com excrements o petjades o fins i tot, pinyes o llavors que han estat menjades.


Per a finalitzar l'ecosafari, vam escoltar diferents cants d'aus que podem trobar a la ciutat i vam observar-ne imatges. A més, algunes d'aquestes espècies, com l'oreneta vulgar, el falciot negre o la cotorreta de pit gris, ens van permetre observar-les directament sobre els nostres caps. 




Hi ha tot un món per a descobrir al Parc de la Creueta del Coll! Us animem a que us descarregueu les 10 biofitxes i exploreu la biodiversitat urbana...us sorprendrà!

lunes, 9 de mayo de 2011

Ecosafari a la Festa Verda del Coll!


Divertit ecosafari per a explorar la biodiversitat d´un espai verd de la ciutat! L´ecosafari estarà dins el marc de la Festa Verda que es farà al Parc de la Creueta del Coll el dissabte 14 de maig, a partir de les 10 del matí. A més, hi trobareu una mostra d’entitats del barri, espectacle familiar, tallers infantils, dinar popular, mercat d’intercanvi i actuacions musicals.

Més informació a info@biodiverciutat.org

sábado, 30 de abril de 2011

Descobrint els amfibis de Montjuïc!

Aprofitant el bon temps, ens hem apropat als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, a Montjuïc, per a explorar  el particular món dels amfibis. Gràcies a les explicacions de la nostra experta, la Núria Garriga, hem conegut d'aprop les peculiaritats d'aquests vertebrats tan especials amb qui tenim el plaer de compartir alguns dels espais verds de la nostra ciutat.


Amb l'ajuda d'un salabre i amb molta cura, hem pogut agafar diversos organismes que es troben en les fonts i basses del jardí. A banda de diversos invertebrats, com la puça d'aigua o larves d'insectes, hem pogut observar gran quantitat de capgrossos. També hem descobert, amagades entre les fulles dels nenúfars, diverses postes d'ous. Utilitzant guies i amb l'ajuda de la Núria Garriga, hem pogut identificar a quines espècies pertanyen els exemplars i les postes observades.



Els participants han mostrat molt interès en aquests animals tan peculiars i han omplert les seves llibretes de camp amb dibuixos, esquemes i observacions. El professor Roots ens ha acompanyat durant tot l'ecosafari, i  hem disfrutat dels continguts de la biofitxa 4, dedicada als amfibis.


A banda de les postes i els capgrossos també hem pogut escoltar el cant i observar exemplars adults de dues espècies d'amfibi: la reineta (Hyla meridionalis) i la granota verda (Pelophylax perezi). Esperem que l'ecosafari generi consciència de la importància de la conservació d'aquestes espècies i dels espais on viuen! 



Tots els animals capturats i observats durant l'ecosafari han estat tractats amb cura i respecte, i un cop finalitzada la seva observació s'han retornat al seu hàbitat.

jueves, 21 de abril de 2011

Ecosafari Descobrint el Amfibis (GRUP TANCAT!)


Saps que a Barcelona podem trobar diverses espècies d’amfibis? Vols descobrir-les amb nosaltres? En aquest ecosafari coneixerem d’aprop les característiques biològiques i ecològiques d’aquests vertebrats...els més amenaçats del planeta! Degut a la seva dependència de l’ambient aquàtic, són molt sensibles al deteriorament dels seus hàbitats. 

Prepara la llibreta de camp i vine a investigar com són els amfibis que viuen a Montjuïc. Coneixent aquests animals i els llocs on viuen podrem implicar-nos en la seva protecció.

L’ecosafari serà a càrrec de Núria Garriga, biòloga, tècnica del projecte de recuperació de poblacions d’amfibis al Prat de Llobregat de la Asociación Herpetológica Española i col•laboradora del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona.

Data: 30/04/11
Punt de trobada: entrada als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, Montjuïc
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES! 
Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

sábado, 16 de abril de 2011

Flora i microfauna a la Ciutadella!

Aquest matí, un gran grup d'exploradores i exploradors hem anat a la Ciutadella per a conèixer algunes de les espècies vegetals més característiques d'aquest parc, com la palmera blava (Brahea armata) o la yuca (Yucca elephantipes). El nostre expert en flora ha explicat les diferents parts de les plantes, i tots els participants de l'ecosafari han hagut de trobar diferents tipus de fulles, llavors, troncs i flors en un divertit joc d'exploració, per a finalment, fer una posada en comú i compartir les diverses troballes. 


Per a aquest ecosafari, ens ha estat molt útil la biofitxa nº 7, dedicada a la flora urbana. En aquesta biofitxa podem trobar una mini guia dels diferents tipus de fulles. Recordeu que us podeu descarregar les 10 biofitxes sobre biodiversitat urbana de la nostra web! 



Però avui no només hem explorat la flora! També hem rastrejat la zona per a buscar uns habitants molt especials del parc: els invertebrats! Amb l'ajuda de l'incansable professor Roots, hem trobat diferents espècies d'insectes, així com anèl·lids, gasteròpodes i, fins i tot, una espècie de crustaci terrestre!



Per a finalitzar l'ecosafari, hem realitzat un divertit joc on els més petits s'han convertit en insectes i els grans, en plantes! Tot jugant hem après els diferents tipus d'alimentació dels insectes i la gran diversitat d'aparells bucals!


Moltes gràcies a tots els participants pel vostre entusiasme en conèixer i protegir la biodiversitat urbana! Recordeu que teniu temps fins l'1 de maig per a presentar la vostra Ecoiniciativa!

jueves, 14 de abril de 2011

Missió BioDiverCiutadella (NO queden places disponibles!)


Interessant recorregut per una de les zones verdes més grans i cèntriques de la ciutat. En ella viuen moltes espècies singulars que passen desapercebudes entre els vianants i que formen part de la biodiversitat de la ciutat. Podràs apropar-t´hi amb lupes i binoculars i descobrir així qui i com són. A més, aprendrem a llegir la informació que ens brinden les plantes i coneixerem de ben aprop els insectes que depenen d’aquestes. Tenim tot un món per a descobrir! T´hi atreveixes?

Data: 16/04/2011
Punt de trobada: Parc de la Ciutadella (entrada lateral pel Passeig Picasso, entre el Museu de Zoologia i el de Geologia) 
Hora d’inici: 11:00
Durada: 2 hores

Gratuït, per a tots els públics i edats. PLACES LIMITADES!

Sol•liciteu reserva o informació addicional a info@biodiverciutat.org

lunes, 11 de abril de 2011

Gran sortida paleontològica pels carrers de Barcelona!

El passat diumenge 10 d'abril, vam tornar a viatjar en el temps! Vam recórrer 4.600 milions d'anys enrere per a conèixer la biodiversitat que ens ha precedit i els moments més decisius en l'evolució de la vida al planeta. Mitjançant un divertit joc, vam descobrir que el 98% de les espècies que hi ha hagut a la Terra ja s'han extingit! Així que vam voler aprendre més sobre aquesta biodiversitat del passat...explorant els fòssils urbans!  


De la mà de la nostra experta en paleontologia, la Dra. Chris Ellison, i de l'intrèpid professor Roots, ens vam aventurar pels carrers de l'Eixample de Barcelona. Equipats amb lupes, llibretes de camp i una guia de fòssils, vam estar buscant, observant i descobrint una sorprenent diversitat d'espècies del passat que es troben a les façanes dels edificis i als paviments dels carrers, ignorats per la majoria de vianants.



Les interessants explicacions de la Dra. Ellison, ens van permetre entendre el procés de fossilització, identificar els grups taxonòmics més comuns i saber diferenciar els diversos tipus de roca a l'hora de buscar fòssils. Per a finalitzar el taller, vam poder observar, manipular i identificar exemplars sencers que l'experta havia portat per a poder aprofundir en el coneixement del registre fòssil. 



Esperem que el taller hagi permès apropar als participants a la gran diversitat de vida ja extinta i hagi conscienciat sobre la importància de la protecció de la biodiversitat actual. Us recordem que podeu fer arribar la vostra Ecoiniciativa fins l'1 de maig i guanyar interessants premis en el nostre Concurs!

lunes, 4 de abril de 2011

El proper 1 de maig finalitza el termini per a participar al Concurs d'Ecoiniciatives!

Us animem a presentar petits projectes que abordin la temàtica ambiental, la sostenibilitat o la biodiversitat i la seva protecció, realitzats en el vostre centre en aquest any escolar. Hi ha LLIBRES DE JANE GOODALL de premi per la mera presentació del projecte, i també apadrinaments Chimpamig@s ANUALS per als 10 grups finalistes.

El grup guanyador gaudirà a finals de juny d´una interessant excursió de cap de setmana al Centre d´Educació Ambiental "Devesa de Solanillos", de la Fundació "Apadrina un árbol" a Guadalajara, situat als voltants del Parc Natural de l´Alt Tajo.

El CEAM "Devesa de Solanillos" té unes instal.lacions completament noves i àmplies, dotades d´energies renovables, solar i biomassa, que li proveeixen de calefacció i aigua calenta. Compta a més amb sales d´usos múltiples, hort, viver, piscina, servei de Bar, etc.

Els guanyadors del Concurs podran gaudir durant el cap de setmana d´interessants activitats com el taller forestal, taller de nius i identificació d´empremtes, excursió al Parc Natural de l´Alto Tajo, visita al centre de recuperació de fauna i una ruta de les energies renovables.

Podeu presentar projectes que estigueu duent a terme l´any escolar 2010-2011, i esperem que els premis siguin un estímul més per als estudiants i docents, per a seguir treballant junts per fer d´aquest món un lloc millor.

A la web podeu trobar les bases del Concurs.

Esperem les vostres Ecoiniciatives!